Idag spelade jag och Caroline in vårt tionde avsnitt av podden “Feelgood med Jenny & Caroline”. Jag är så glad att vi startade podden och egentligen började jag och Caroline prata om att starta en podd redan för över ett år sedan. I våras bestämde vi oss för att satsa och först undersökte vi möjligheten att samarbeta med något företag men landade tillslut i att vi skulle göra allt själva. Ett beslut jag inte ångrar.

Det var lite klurigt i början och vi hade massor med frågor om vilken inspelningsutrustning som var bäst, hur man gjorde med inspelningen (vi sitter alltid på två olika platser och spelar in podden), vilket program som vi skulle klippa podden i, vilket poddhotell som var bäst mm. Allt eftersom har vi lärt oss hur man gör. Vi har fått tips från andra som spelar in poddar, vi har sökt på nätet och läst instruktioner och sett filmer om hur man går till väga. Vi har letat upp en jingel (musiken) och planerat varje avsnitt för att kunna bjuda på relevant, intressant och inspirerande innehåll.

Nu släpper vi snart vårt 10:e avsnitt och jag är så stolt över att vi vågade satsa och att vi gjorde allt från grunden själva. Nästa termin kommer vi även försöka göra några intervjuer och planen är att släppa åtta avsnitt under våren, ett sommaravsnitt och sedan åtta avsnitt under hösten. Tack alla som följer oss och som peppar och hejar på oss längs vägen. Det betyder massor.

5 tips för att starta en podd
1. Bestäm dig för en vinkel, vad vill du ha för typ av podd? Ska ni prata om skrivande, mode, inredning, livet, föräldraskap?
2. Vilken målgrupp har podden? Hur ska du nå målgruppen?
3. Investera i en bra inspelningsutrustning, ljudet är viktigt och därför kan det vara värt att lägga några extra hundralappar på en riktigt bra mic.
4. Välj ett redigeringsprogram, finns flera att välja bland. Vissa är gratis, andra kostar. Vi använder Audacity och tycker det är superbra.
5. Välj poddhotell där ni laddar upp den färdiga ljudfilen. Finns flera att välja här också. Vi använder oss av Acast men vi har också provat Podbean. Båda är väldigt bra.