Foto: Kajsa Göransson

Startade dagen med att … försova oss hela familjen. Upp och få iväg alla till respektive skolavslutningar (som vi föräldrar inte fick vara med på), städa undan här hemma och sen iväg och hämta Ville som var klar på skolan först. Vi passade på att ta en sväng ner till stan för att göra några snabba ärenden innan vi mötte upp Isabelle när hon var klar i skolan.

Nu sitter jag däremot i min arbetshörna och planen är att jobba med manus, skicka underlag från gårdagens kurs i att skriva feelgood och sköta en del administrativa uppgifter. Under gårdagens kurs gick vi igenom dialoger. Något jag tycker mycket om och som jag tycker skapar ett driv och ofta lättar upp texten. Det blev många intressanta diskussioner och jag tänkte att jag skulle dela med mig av några tips på saker att tänka på när man skriver en dialog.

En bra dialog:

  • Har ett syfte. Fråga dig: Vad är grejen med dialogen? Varför finns den med?
    Har dialogen inget syfte ska den inte vara med.
  • Driver handlingen framåt.
  • Är trovärdig, känns naturlig. Hur låter olika karaktärer? Vilka uttryck använder de? Vad skulle en karaktär aldrig säga? Lyssna på hur folk pratar med varandra.
  • Säger något om karaktärerna. Ålder, utbildning, åsikter, typ av person.
  • Säger något om handlingen. Lär känna varandra, hemligheter, bråk, kärlek.
  • Väcker intresse. Gör att läsaren vill läsa vidare.